Thursday, January 18, 2007

Världen idag (upphör aldrig att förvåna)

Massor av journalister och politiker läser regelbundet "Världen Idag", även om många av dem inte skulle erkänna det ens under knivhot. Det är som att peta sig i näsan eller dricka mjölk direkt ur förpackningen, många gör det när ingen ser, men få erkänner det öppet.
Jag ska inte vara så himla feg: Jag erkänner, jag läser Världen Idag.
Visserligen är jag djupt kritisk till mycket inom pingströrelsen överhuvudtaget, och till Livets Ord (som jag återkommer till senare) är jag mer än kritisk, jag blir livrädd och rasande på samma gång över Operation Jabotinsky* som faktiskt varit och är ett reellt hot mot en fredsprocess i Mellanöstern.
Nej, det är av andra skäl jag läser Världen Idag.
Eftersom blaskan ändå officiellt betraktas som paria, något ingen vill ta i med tång av alla människor med någon form av anseende eller status i samhället behöver den inte följa alla de oskrivna regler om vad som är okej att gräva i och inte.
Världen Idag har granskat 70-talets bordellhärva och namngett många av de politiker som misstänks vara inblandade,Estoniakatastrofen, polisens illegala vapenhandel, "aborter"utförda i 9:e månaden, Knutby långt efter att kvällspressen tröttnat på ämnet och mycket annat intressant.
"Bedöm inte sanningshalten i meddelandet enbart efter vem som är budbärare", är en devis jag tror på, men därmed vill jag förstås inte göra mig till åtlöje och hävda att allt som "Världen Idag" skrivit genom årens lopp nödvändigtvis är sanning.
Jag säger bara att allting inte nödvändigtvis behöver vara lögn och konspirationsteorier bara för att tidningen har de finansiärer den har.

En sak jag kunde avfärda direkt var dock den tokroliga artikeln om satanism i Sverige. I samma andetag som "black metal" och satanism nämns grupper som
Alice Cooper, Iron Maiden och Black Sabbath.
Det antyds att Alice Cooper och Black Sabbath bidragit till att ungdomar blir satanister eftersom "de var bland de första som använde ockulta symboler."
Kunde man inte ha ansträngt sig lite mer för att leta upp mer avancerad "black metal"? Lite mer seriöst djävulsdyrkande grupper som till och med jag skulle ta avstånd ifrån? Eller var detta de värsta exempel de kunde komma på?
Iron Maiden! Black Sabbath! Alice Cooper!
Dessa (utmärkta) artister är ju i det närmaste folkhemskära.
Jag har sett såväl 9-åringar som 49-åringar sjunga karaoke till "Poison",och på Iron Maidens utsålda Sverige-spelningar drar de publik från tre generationer.
Det här var "Guilt by association" i dess renaste form.

Hålla sig för skratt är däremot lätt när man surfar in på www.perkornhall.se
Per är f.d lärare på Livets Ords skola i Uppsala och det är otroligt intressant att ta del av hans berättelse. Att Livets Ord inte bara får fortsätta driva sin grundskola, utan även får statsbidrag för det år efter år är för mig totalt obegripligt.
Har de infiltrerat både skolverket och Uppsala Kommun?
Lite snabba fakta från Per Kornhalls sidor:
Eleverna fick lära sig att "socialism är en ond andemakt", en åsikt som inte har något som helst stöd i bibeln, utan är Ulf Ekmans och Livets Ords högst personliga uppfattning. Det fanns porträtt av Ulf Ekman i klassrummen, 700 barn bad för honom varje morgon och hyllade honom när han fyllde 50.
Detta påminner ju om Hitlerjugend...
Parförhållanden mellan eleverna är förbjudna, och det är 18-årsgräns för kyssar.
En flicka som blev gravid då hon gick på Livets Ords gymnasium blev utslängd (!) men fick komma tillbaka och få undervisning i ett enskilt rum efter hot om anmälan till skolverket. Hennes pojkvän, den blivande fadern fick gå kvar som vanligt.
Det här är riktigt, riktigt otäckt. Det är ju ingen hemlighet att Livets Ord har nära kopplingar till antiabort-organisationen "Ja till livet".
En organisation vars åsikter jag inte delar, jag stödjer den svenska abortlagstiftningen som är en utmärkt kompromiss: Den gravida kvinnan får välja själv om hon vill fortsätta graviditeten eller inte under en lång tidsperiod, samtidigt som man tar hänsyn till att fostret faktiskt blir en människa med självklar rätt att leva någonstans efter vecka 22. (Btw utförs 93% av alla svenska aborter innan vecka 12.)
Eftersom jag tror på åsikts och yttrandefrihet kan jag däremot acceptera att andra har en annan uppfattning i den här frågan, så länge lagen inte ändras.
Men jag önskar att det fanns någon slags logik och konsekvens hos dessa människor.
Fallet med den gravida gymnasieeleven är ett klockrent exempel på "Damned if you do, damned if you dont." Det är en så otroligt vidrig inställning att det skulle vara en skam att bli gravid och få barn, när det i själva verket (så länge kvinnan fortsätter graviditeten frivilligt, i det här fallet kan det ju vara så att hon inte vågade göra abort även om hon hade velat) är det mest fantastiska som finns.
Sex före äktenskapet är för övrigt precis lika förbjudet för män som för kvinnor enligt bibeln, så där finns inget stöd för att flickan skulle straffas med isolering medan pojken fick gå kvar som om inget hänt.
Men det är inget nytt för fundamentalistiska sekter, man använder bibel (eller koran) citat enbart då det passar ens egna syften.
Sverige har skrivit på Barnkonventionen och deklarationen om Mänskliga Rättigheter, men ändå tillåter man och finansierar religiösa friskolor genom att gömma sig bakom ord som Religionsfrihet och Valfrihet. Vems valfrihet?
6-åringens, vars föräldrar vill hindra sitt barn från att träffa och lära känna barn vars föräldrar har en annan religiös uppfattning? Eller någon annans?

*Operation Jabotinsky, som fått sitt namn efter en extrem sionist är/var ett projekt med syftet att få så många judar från gamla Sovjetunionen som möjligt att emigrera till Israel. Ulf Ekman påstår sig ha fått en uppmaning av Gud 1993 att ta ut Judarna ur Sovjetunionen och hjälpa dem med transport till Israel. Att Sovjetunionen upplöstes redan 1991, alltså två år innan uppmaningen är en pikant detalj i sammanhanget. Minst 7000 judar har fått hjälp av Livets Ord att emigrera till Israel, och en stor del av dem har bosatt sig på ockuperad mark. De judar som ville emigrera någon annanstans än till Israel fick ingen hjälp.

2 comments:

Germunds Blog said...

Världen i dag med Carin Stenström i ledningen är Livets Ords megafon mot det sunda samhället. Vore det inte för de skarpa artiklarna om stockholmspolisens vapenfiffel som Nuri Kino skrev samt Hans-Göran Björks artiklar om sekten i Gränsta - Knutby, så skulle tidningen klassas som en sanitär olägenhet. (enligt min ringa mening)

Lisa said...

Det är ungefär så jag menar,ibland hittar man pärlor i gyttjan.

Vem tror förresten LO att de kan lura med olika boxadresser till Världen Idag, Ja till livet och Ny generation? Alla förstår ju sambandet och kopplingen.
Per K skriver om just detta, hur man placerar personer utanför sekten som "alibin" i dessa "fristående" organisationer.