Monday, January 8, 2007

Umgås med barnen-inte med spisen!

Så har jag då till sist kommit mig för att åtminstone bläddra lite i Elise Claesons bok mama@home. Den som skulle vara så radikal, modig och tillföra något alldeles nytt i debatten. Den som bara läst om boken tror kanske att författaren vill uppmana mammor till att vara hemma mer och längre med sina barn.
Men Elise Claeson är genomskådad. Barnen är bara en förevändning, en täckmantel för att få umgås mer med -håll i er nu- Sekatören! Gräsklipparen! Krattan! Vattenkannan! Hon är besatt av trädgårdsskötsel, inte av moderskap. Tyvärr lider författaren av samma diagnos som Linda Skugge, hon utgår från att hennes egna preferenser, oavsett om det gäller val av man, frisyr, boendeform eller hobby är allmängiltiga för alla kvinnor, de som inte har insett det är lurade, lider av något sorts falskt medvetande och förstår inte sitt eget bästa. En riktig hemmafru, som har gjort det modiga och okontroversiella valet att vara hemma med trädgårdsredskapen ooops!, förlåt barnen kan absolut inte ha ett "konstruerat utseende" med snagg och glasögon som Tiina Rosenberg. Nej, mjuka lockar ska det vara.
Om det regnar en dag då? Blir det katastrof?
Nej, Elise har en favoritleksak inomhus också, och det är föga förvånande spisen.
Guds gåva till kvinnorna är tydligen denna köksmöbel, en oändlig glädjekälla.
Jag måste inse att jag har lite svårt att hänga med i svängarna.
Författaren är tydlig biologist, poängterar ofta att kvinnor är biologiskt bäst lämpade att ta hand om barnen och att dagens generation mammor gått in i någon sorts masspsykos där vi går tvärs emot våra medfödda instinkter när vi "lämnar bort våra barn på instution" så tidigt. Om det ändå vore barnen det handlade om skulle det påståendet vara en diskussion för sig, jag har som sagt genomskådat detta troll.
Och troll ska man dra fram i dagsljuset, för då spricker de!

No comments: