Thursday, January 25, 2007

Skulle det här vara något nytt? (4:ans hyckleri)

Ikväll handlade Kalla Fakta om "läkaren" Carlos Morin i Spanien som mördar fullt livsdugliga barn i 7:e månaden.
Ja, jag skriver mördar eftersom jag vägrar kalla detta för abort, för mig är det utan tvekan mord. Som jag har skrivit tidigare stöder jag den svenska abortlagen fullt ut, och jag lägger mig inte i varför någon gör abort fram till vecka 18.Jag vill inte avskaffa socialstyrelseaborterna mellan vecka 18 och 22 heller, eftersom jag vet att de kvinnor som får dem beviljade antingen har en extremt svår livssituation eller bär på extremt svårt skadade foster. Men det här handlar om något helt annat, det är inte frågan om kvinnors rätt till sin kropp eller kvinnors rätt att slippa vara gravida. Det handlar om kvinnor som anser sig ha rätten till ett lik. Det är totalt irrelevant om en kvinna "vill ha" barnet i vecka 31 eller inte, efter vecka 28 går det utmärkt att sätta igång förlossningen i förväg eller göra ett kejsarsnitt och ta ut ett levande barn som man kan adoptera bort. Det finns inga som helst förmildrande omständigheter för det som sker på den spanska kliniken. Mycket mer finns inte att säga om just det här programmet, förutom att Carlos Morin förstås borde bli av med sitt läkarleg omedelbart och tillbringa de närmaste 10 åren i fängelse.

Men mord på fullt livsdugliga barn i magen är deftinitivt inget nytt eller något som bara förekommer i Spanien. Faktum är att det varit lagligt i USA i över 30 år, något vi inte behöver oroa oss särskilt mycket över att någon svensk journalist skulle komma på tanken att skriva om. Många svenskar känner till domstolsbeslutet Roe w Wade som 1973 gav amerikanska kvinnor rätt till abort. Vad som inte är lika välkänt är att samma dag kom också beslutet Doe w Bolton, som ger rätt till abort under hela graviditeten i vissa fall. Dels kan det röra sig om mindre skador på barnet, t.e.x Downs Syndrom klumpfot eller fläskläpp. Dels kan det röra sig om den gravida kvinnans fysiska eller mentala hälsa, vilket har blivit ett oerhört stort kryphål. I begreppet "mental hälsa" räknas såväl familjesituation, ålder,ekonomi, emotionella och psykiatriska skäl in. Aborter i tredje trimestern (efter 26 veckor) är inte särskilt vanliga i USA. Men ingen förnekar att de förekommer. Antalet per år varierar mellan 600 och 4000, beroende på vem man frågar.
De som tror att jag ljuger om att detta och sprider "anti-choice" propaganda, vilket aldrig skulle falla mig in, kan göra en enkel googling på "Doe w Bolton"och söka information själv. Prova också www.drtiller.com Även om det är lagligt att utföra aborter fram till förlossningen är det ytterst få läkare som vill.
Men Dr George Tiller i Wichita, Kansas är ett undantag. Han skriver rätt ut på sin hemsida att "we can help when others cant" och att han utför aborter fram till vecka 36 av "terapeutiska skäl". Precis som i Spanien är det hos honom bara en teater, ett spel för gallerierna att den som vill göra abort så sent måste träffa två psykiatriker.
Tiller och hans psykiatriker nekar i stort sett aldrig någon, och skriver slentrianmässigt depression som skäl till "aborten" i journalen.
Man kan fråga sig vad det är för skillnad på ett barn en timme innan födseln och en timme efteråt. Varför det skulle vara en feministisk rättighet att få barnet dödat en timme innan, medan det skulle ha en självklar rätt att leva en timme efter.

Ja, faktum är att för en del är det inte så stor skillnad.
-När du tagit hem barnet från sjukhuset svarade Californiens senator Barbara Boxer 1999 på frågan om när ett barn deftinitivt har rätt att leva. Visserligen sa hon det bara en gång, kanske insåg hon att hon hade gått för långt, men det är otroligt att någon kan komma på tanken överhuvudtaget.
Och nej, det är inte särskilt troligt att någon svensk journalist skrev om det uttalandet heller, men googla på "Barbara Boxer"+"home from the hospital" för att läsa dialogen i sin helhet.
Jag har alltid undrat hur USA:s kristna höger kan vara för dödsstraff men mot abort.
Det känns.....inkonsekvent på något sätt. Men motsatsen, att vara mot dödsstraff men för abort i 9 graviditetsmånader plus lite betänketid på BB för att se om barnet duger eller inte är faktiskt precis lika hycklande.
Sedan får vi förstås inte glömma att just de mest extrema abortmotståndarna, som även vill försvåra tillgången på preventivmedel och dagen efter-piller paradoxalt nog
medverkar till att dessa sena "aborter " förekommer.
Eller att den spanska kvacksalvaren knappast skulle få några kunder om hela Europa hade fri abort på samma sätt som i Sverige.

No comments: